PIP 12 - 2003

PIP 12 - 2003

2003

Omschrijving

Belonen een straf

Belonen een straf

Als wij kinderen belonen voor wat in onze ogen goed is,bestaat de kans dat ze voor hun welbevinden hun hele leven afhankelijk blijven van de goedkeuring van anderen. Vieren wij met hen,dat zeontdekken en groeien,dan ondersteunen wij hen in het ontwikkelen van zelfwaardering en zelfvertrouwen.
Meer info
3,90
De maatschappelijke betrokkenheid van Dolph Kohnstamm

De maatschappelijke betrokkenheid van Dolph Kohnstamm

Net als tijdens zijn arbeidzame bestaan blijft emeritus hoogleraar ontwikkelingspsychologieDolph Kohnstamm zich bezighouden met maatschappelijke onderwerpen. De manier waarop hij voor Rochelle, het zusje van het meisje van Nulde en haar vader,opkwam en zich in de strijdwierp tegen laakbare praktijken in de klinische psychologie (de zaak ‘Wolters’) deed het laatste jaar veel stof op waaien.Bas Levering sprak met hem hierover,maar ook over een aantal andere belangrijke momenten uit de carrière van Kohnstamm.
Meer info
3,90
Ervaringsgericht onderwijs in opmars

Ervaringsgericht onderwijs in opmars

ErvaringsGericht Onderwijs (E.G.O.) richt zich op het welbevinden en de betrokkenheid van leerlingen. Kinderen die met veel plezier naar school gaan en vaak betrokken werken, maken een goede ontwikkeling door. De laatste tien jaren maakt het E.G.O. een zeer snelle groei door. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld… van IJsland tot Nieuw-Zeeland. In Nederland is sinds enige jaren een Expertisecentrum voor E.G.O.
Meer info
3,90
Geen grond om op te staan

Geen grond om op te staan

Vlak voor ik de deur achter me dichttrek, controleer ik altijd of ik mijn sleutels bij me heb. Als de deur dicht is,check ik nog voor de zekerheid of ze echt in mijn tas zitten. Dan loop ik richting mijn fiets. Eén van de meest wezenlijke behoeften van de mens is het grip houden op de omringende wereld. Door middel van rituelen proberen we voorspelbaarheid te creëren. Als we het overzicht kwijt zijn, raken we gemakkelijk in paniek. Het lijkt dan alsof we de bodem in ons bestaan even kwijt zijn.
Er zijn ook kinderen die deze bodem in hun bestaan, de voorspelbaarheid van hun wereld, niet kwijt zijn, maar permanent moeten missen, kinderen met het geen-bodemsyndroom.
Meer info
3,90
Kinderen met Downsyndroom

Kinderen met Downsyndroom

Jaarlijks worden er in Nederland ruim tweehonderd baby’s met Downsyndroom geboren. Hun ouders streven tegenwoordig in grote meerderheid naar een geïntegreerde opvoeding.
De wegen daarheen zijn duidelijk, maar helaas boordevol met grote, soms onneembare hindernissen. Hun eigen syndroom-specifieke organisatie,de Stichting Down’s Syndroom of kortweg SDS, staat alweer vijftien jaar voor hen op de bres.
Meer info
3,90
Kinderopvang in Denemarken

Kinderopvang in Denemarken

Het systeem van kinderopvang in Denemarken is sterk ontwikkeld. Van de kinderen tussen 0 en 3 jaar maakt 48 procent gebruik van door de overheid gefinancierde kinderopvang (Nederland: 9 procent) en van de kinderen van 3 jaar tot de schoolleeftijd 82 procent (Nederland: 77 procent). Overigens gaan kinderen pas vanaf hun zesde of zevende jaar naar school.
Meer info
3,90