PIP 47 - 2009

PIP 47 - 2009

2009

Omschrijving

Boekrecensie - Het geheim van de onvergetelijke leraar

Boekrecensie - Het geheim van de onvergetelijke leraar

Voor het boek De onvergetelijke leraar zijn dertien bekende Nederlanders geïnterviewd over hun herinneringen aan leraren die een onuitwisbare indruk op hen hebben gemaakt. Leraren met liefde voor hun vak en aandacht voor hun leerlingen. Bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar sprak Jan Blokker jr. enkele woorden over het beeld van de onvergetelijke leraar dat uit de interviews oprijst. Wat moet er gebeuren om de onvergetelijke leraar voor uitsterven te behoeden?
Meer info
3,90
Deugden kun je leren

Deugden kun je leren

Moesten pedagogen zich enkele decennia geleden nog verontschuldigen voor het gebruik van de term ‘deugd’, nu hoeft dat niet meer. De belangstelling voor de deugdethiek is de laatste jaren sterk toegenomen. Voor ouders en onderwijsgevenden zijn er nu tal van handleidingen voor een deugdenopvoeding beschikbaar. Tom Kroon bespreekt de kernelementen uit de deugdethiek.
Meer info
3,90
Opvoeden met de Koran

Opvoeden met de Koran

Op welke manier gaan islamitische ouders bij het opvoeden van hun kinderen om met hun levensbeschouwelijke overtuigingen? Worden zij bij de opvoeding ondersteund door hun geloofsgenoten? Welke informatie staat hun ter beschikking? Hans van Crombrugge doet verslag van een kwalitatief onderzoek onder islamitische ouders in Vlaanderen. Hun opvattingen over opvoeding en ouderschap blijken volop in verandering. Zo streven jonge islamitische ouders naar een veel actievere opvoedingsrol voor vaders dan hun ouders.
Meer info
3,90
Popmuziek als boze verleider

Popmuziek als boze verleider

Popmuziek die heftige gevoelens losmaakt spreekt tot de verbeelding van jongeren. Ook in hun gedrag spiegelen zij zich aan muziekhelden. Geen wonder dat opvoeders zich zorgen maken over jongeren die helemaal opgaan in heavy metal, gangstarap of emorock. Zijn die zorgen terecht?
Cultuurpsycholoog Tom ter Bogt wijst op de verbanden tussen popmuziek en probleemgedrag. Maar is het de muziek die probleemgedrag uitlokt? Of lokt probleemgedrag een voorkeur voor heftige muziekgenres uit?
Meer info
3,90