De boze verleider? Popmuziek en probleemgedrag

De boze verleider? Popmuziek en probleemgedrag

Productgroep Opvoeding als spiegel van de beschaving
3,90
Abonneeprijs: € 1,56

Omschrijving

Bizarre muzikanten


Elvis Presley ging dood zonder dat hij het wist. De popster waggelde in de ochtend van 6 augustus 1977 naar zijn badkamer, zette zijn inmiddels gigantische lijf neer op het toilet en sukkelde onder invloed van pijnstillers en slaapmiddelen in slaap. Hij zakte iets voorover en in die houding klemde zijn eigen massieve lijf – al dat overtollige vet – de bloedtoevoer naar vitale organen af. Hij viel voorover op de badkamervloer en werd daar in de vroege middag door zijn vriendin Ginger gevonden, liggend in een plas braaksel. De meest waarschijnlijke doodsoorzaak, zo werd een aantal uren later geconstateerd, was hartfalen.

Elvis stierf als een walvis op het droge ...

Hij werd 42 jaar oud; was ten tijde van zijn dood verslaafd aan medicijnen en fataal te dik. Hij kon nauwelijks nog optreden, leed al jaren aan ernstige slapeloosheid en leefde eerder ‘s nachts dan overdag. Een zonderling die na de geboorte van dochter Lisa Marie geen seks meer wilde met zijn vrouw Priscilla, maar die wel graag toekeek hoe zijn buddies van de ‘Memphis Mafia’, seks hadden met jonge meiden.

De geschiedenis van de populaire muziek zit vol met buitenissige figuren die juist omdat zij beroemd zijn en omgeven worden door een coterie van afhankelijke managers en claqueurs nauwelijks nog remmingen voor hun bizarre gedrag ondervinden. Elvis had, net als veel andere extreem beroemde mensen, gewoonten die van gewone burgers niet getolereerd zouden worden. Hij schoot in zijn hotelsuites in Las Vegas televisies kapot wanneer een programma hem niet zinde. Op de gang stond een rij nieuwe tv’s.