Een nieuwe Nagy — met meer begrip voor ouders

Een nieuwe Nagy — met meer begrip voor ouders

Productgroep Ouderschapskennis 2006-2
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Terry D. Hargrave & Franz Pfitzer (2003). The New Contextual Therapy. Guiding the Power of Give and Take. New York: Brunner-Routledge.
Vertaald: Ontwikkelingen in de contextuele therapie. De kracht van geven en nemen in relaties. Terry D. Hargrave & Franz Pfitzer. Red.May Michielsen (2005), Leuven/Voorburg: Acco. (165 pp.) Vertaling: Lien Pelckmans en Koen Van Der Gucht. ISBN 90 334 5932 9 Auteur Hargrave

De afgelopen jaren bezocht de psycholoog Hargrave België en Nederland enkele malen om lezingen en workshops te geven voor het contextuele werkverband en opleidingsinstituut Leren over leven, en net als anderen die hem aan het werk zagen, werd ik getroffen door de manier waarop Hargrave contact weet te leggen met de toehoorders. Hij verbergt niet zijn ‘oud zeer’ van kind in een gezin waar mishandeling en misbruik min of meer gewoon waren. Hierdoor appelleert hij, met realisme en humor, aan de eigen minder ‘geslaagde’ levenservaringen van de deelnemers — of die ervaringen nu objectief, dan wel subjectief, minder geslaagd waren. Niet dat Hargrave zijn persoonlijke levensgang als model aanbiedt. Hij vertelt openhartig over moeite in contacten met zijn gezinsleden, deels blijvend; over onaardig tot gewelddadig gedrag van zichzelf als vader en echtgenoot; en over zijn opluchting wanneer het hem lukt zijn opkomende drift te bedwingen en tegen het kind dat per ongeluk de nieuwe tegelvloer beschadigde te zeggen: ‘zulke dingen gebeuren nu eenmaal’. Waarna hij toevoegt: ‘Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer onredelijk driftig zal zijn tegen mijn zoon’.