Het had zo mooi moeten zijn | Over pijn en woede bij het verlies van liefde door scheiding

Het had zo mooi moeten zijn | Over pijn en woede bij het verlies van liefde door scheiding

Productgroep Ouderschapskennis 2016-1
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Waarom vechten gescheiden mensen zo vaak, zo heftig en zo lang? Ze weten toch dat het voor hun kinderen een ontwikkelingsrisico is? Professionals die hen terzijde staan, bij bijvoorbeeld het maken van het ouderschapsplan, voelen zich niet zelden machteloos. Hoe help je ouders om die strijd te stoppen?
In dit artikel ga ik in op de oorzaken van al dat gevecht. Het zit diep. Scheiden is zo erg omdat liefde zo mooi en belangrijk is. Scheiden is een proces van heel veel verlies. Het is geen natuurramp; die ander doet het je aan. Dat maakt boos. Conflict is niet zomaar een lastig bijverschijnsel bij een scheiding, het is de kern ervan. De professional die deze woede kan duiden, kan cliënten beter helpen om uiteindelijk te komen tot een nieuwe start.
Het artikel besluit met een aantal aanbevelingen en overwegingen.

Trefwoorden: echtscheiding, verwerking, conflict

Liesbeth A. Groenhuijsen is psycholoog/pedagoog. Zij werkte o.a. bij de Raad voor de Kinderbescherming en de Vrouwenopvang en in haar eigen praktijk. Zij specialiseerde zich in hulpverlening aan ouders en kinderen rond scheiding. Zij publiceerde daarover diverse boeken bij uitgeverij SWP. Zij is een veelgevraagd spreker en trainer.

De twee ouders aan mijn tafel zijn zes jaar geleden gescheiden. Meneer was verliefd op een ander, voor beiden was daarmee een scheiding onvermijdelijk. Ze vechten al die jaren om de zorgverdeling en om allerlei nevenaspecten. Een paar keer leek het even goed te gaan, maar er gebeurde altijd wel weer iets wat hen opnieuw aan mijn tafel deed belanden. De huidige controverse gaat over de wens van de vader om de kinderen op andere tijden bij zich te hebben.