Is er met die ouders wel samen te werken?

Is er met die ouders wel samen te werken?

Productgroep Ouderschapskennis 2004-3
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Een lichte verstandelijke handicap bij een kind gaat vaak samen met psychiatrisch of genetisch bepaalde problemen. Bijna even vaak wordt dat te laat ontdekt. Als de verstandelijke beperking of de psychiatrische stoornis al onderkend wordt, blijft het risico dat de gedragsproblematiek uit één van beiden wordt verklaard. Intussen verkijken ouders, leerkrachten en hulpverleners zich erop. Het kind loopt vast, ouders krijgen de schuld ergens van en hulpverleners dreigen de boot te missen. “Met die ouders valt niet samen te werken!” concludeert de aanmelder in deze casus.

De casus toont de noodzaak aan van vroegtijdige, gespecialiseerde (‘duale’) diagnostiek. Hij behandelt ook de vraag welke positie men ouders in onderzoek en hulpverlening toekent, en beschrijft een tocht langs methodische valkuilen bij een complex kind met complexe ouders. Daartoe horen het vallen en opstaan van een onderzoekende ouderbegeleider (of ouderbegeleidende onderzoeker) die vanuit zijn methodiek soms andere prioriteiten stelt dan gebruikelijk is in de onderzoeksfase. De cursieve passages zijn reflecties van de ouderbegeleider.

Trefwoorden: gehandicapte ouders, ouderbegeleiding bij LVG (licht verstandelijk gehandicapte) kinderen met een psychiatrische diagnose
Pieter Remmerswaal is ouderbegeleider/supervisor bij De Banjaard, Psychiatrisch Onderzoeks- en BehandelCentrum voor kinderen en jeugdigen met een lichte verstandelijke handicap te Den Haag.