Je naaste buur is beter dan je verre broer

Je naaste buur is beter dan je verre broer

Productgroep Ouderschapskennis 2003-3
Birsen Akin | 2003
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Interview met Anna-Lise Charles, gedragsdeskundige bij de Raad voor de Kinderbescherming, vestiging Den Haag


Van Aruba naar Nederland

De Nederlandse Antillen liggen in de Caribische Zee en bestaan uit de Bovenwindse eilanden St. Maarten, Sint Eustatius en Saba, ook wel de S-eilanden genoemd. Daarnaast zijn er de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel de ABC-eilanden genoemd. Sinds ruim twintig jaar hoort Aruba bestuurlijk niet meer bij de Nederlandse Antillen, maar heeft het een zogeheten ‘status aparte’, waarover men nu ook op Curaçao en St. Maarten stemmen hoort opgaan. Er zijn ook belangrijke verschillen in de bevolking tussen Aruba en Curaçao. Op Curaçao ziet men iets meer de Afrikaanse invloed. Op Aruba wonen veel mensen van verschillende culturen en nationaliteiten. De authentieke bewoners zijn van oorsprong Indiaan en Zuid-Amerikaan. Aruba en Curaçao zijn eigenlijk al eeuwen multicultureel.
Mijn ouders komen oorspronkelijk van Grenada en gingen later naar Aruba. Mijn moeder was verpleegkundige en mijn vader werkte bij een olieraffinaderij. Later gingen zij in de handel. Ondanks dat ik uit een ‘nucleair gezin’ kom, een gezin met een moeder én een vader, wat zeker niet gewoon is op de Antillen, heb ik toch
van mijn moeder meegekregen om als vrouw sterk te zijn. Mijn moeder was behalve huisvrouw ook zakenvrouw. Bij ons thuis moest iedereen, los van het feit of je een jongen of meisje was, afwassen. Mijn moeder stond vroeg op, ontbeet met ons samen en vervolgens ging zij in haar winkel werken. Daarnaast was zij ook voorzitter van allerlei verenigingen. Ondanks haar drukke leven was haar huis altijd keurig.