Kennisagenda voor het onderwijs

Kennisagenda voor het onderwijs

2022 | Kennisagenda voor het Onderwijs. Den Haag: NRO
Gratis

Omschrijving

Voorwoord

Wat is nodig om álle leerlingen en studenten hoogwaardig onderwijs te bieden? Hoe zorgen we dat elk kind en elke jongvolwassene de ruimte voelt zich volledig te ontplooien en mee te doen aan de snel veranderende maatschappij? En hoe ontwikkelen we onderwijs dat klaar is voor de toekomst?  

Stuk voor stuk grote, complexe vragen, die voortkomen uit actuele, concrete zorgen over bijvoorbeeld kansengelijkheid, teruglopende geletterdheid en thuiszitters. Vragen die leven in het brede onderwijsveld en die het verdienen om, op basis van kennis, gezamenlijk opgepakt te worden. Maar waar te beginnen? De eerste Kennisagenda voor het onderwijs biedt daar aanknopingspunten voor.

thema’s met impact
Voor de Kennisagenda voor het onderwijs blikten leraren, schoolleiders, bestuurders, beleidsmakers, lerarenopleiders en onderwijsonderzoekers samen vooruit op de toekomst van het onderwijs. En samen benoemden zij de zes thema’s die daarin het verschil kunnen maken: de thema’s die de grootste impact hebben op de onderwijskwaliteit in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. 

De Kennisagenda beschrijft die zes thema’s. Bij elk van de thema’s zijn verschillende ‘gamechangers’ te onderscheiden, onderwerpen waar kansen liggen om belangrijke veranderingen teweeg te brengen. Doel van de Kennisagenda is richting te geven aan evidence-informed werken in het onderwijs, kennis over de belangrijkste onderwijsthema’s te versterken en onderzoek naar deze thema’s te stimuleren. 

kennisagenda gebruiken
De Kennisagenda is nu klaar. Maar daarmee staan we pas aan het begin. Wilt u bijdragen aan evidence-informed werken in het onderwijs? Ga dan met de Kennisagenda aan de slag! 

Gebruik de zes thema’s om het gesprek aan te gaan, kennis te delen en nieuwe onderzoeken op te starten. Bespreek bijvoorbeeld met collega’s hoe uw leerlingen, studenten en scholen ervoor staan op deze thema’s. Wat gaat goed en welke kennis en ervaring zou u kunnen delen met (andere) scholen en onderwijspartners? Op welke thema’s zijn juist nog stappen te zetten? Welke onderzoeksvragen hebben een grote meerwaarde voor het onderwijs? En welke onderzoeksinitiatieven zou u, samen met collega’s, kunnen opzetten om nieuwe kennis te ontwikkelen? Volop kansen en mogelijkheden!

trots
We zijn er trots op dat we als raden en NRO samenwerkten om deze eerste Kennisagenda voor het onderwijs op te stellen. We hopen dat het de start is van een bredere beweging om gezamenlijk, op basis van kennis, tot hoogwaardig onderwijs voor álle leerlingen en studenten te komen.

 

Kennisagenda voor het Onderwijs (2022). Kennisagenda voor het Onderwijs. Den Haag: NRO