Leven geven heeft een prijs

Leven geven heeft een prijs

Productgroep Ouderschapskennis 2006-2
Guy Couturier | 2006
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Monique Bydlowski (2005). La dette de vie. Itinénairepsychanalytique de la maternité. Parijs: PUF, Collection Le fil rouge. ISBN 213054861X.
Namijmerend over dit boek bedenk ik hoe jammer het is dat de Franse literatuur, domweg vanwege een taalprobleem, zo onbereikbaar is geworden voor de meeste Nederlandse clinici.
Vanuit een psychodynamische invalshoek reflecteert Bydlowski zeer genuanceerd — en met respect voor de psychische pijn van patiënten — op thema’s die in de moderne gynaecologische en obstetrische praktijk actueel zijn. Centraal staat daarbij voortdurend de vraag of procreatie zich wel in die mate laat sturen als de ‘ideologie’ van de hedendaagse, technische gynaecologie het wil doen voorkomen. Bydlowski werkt de gedachte uit dat het ‘doorgeven van leven’ nu eenmaal ongecontroleerde, en niet te controleren, acties vanuit het onbewuste van toekomstige ouders veronderstelt.
Monique Bydlowski werkt sinds 1978 als psychiater en psychoanalytica in de gynaecologische kliniek te Clamart, daarnaast als onderzoeker aan het ‘Laboratoire de Psychopathologie Fondamentale et Psychanalyse’ aan de universiteit ‘Paris VII’, en juist de combinatie van klinisch werk en academische reflectie maakt de inhoud van La dette de vie zo boeiend. In 1996 verscheen het boek voor het eerst, en niet voor niets in 2005 al een vijfde, herwerkte, editie!