Literatuur - nota bene

Literatuur - nota bene

Productgroep Ouderschapskennis 2007-1
2007
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Terwijl de redactie druk bezig was met het thema ‘opvoedingsondersteuning (zie elders in dit nummer), verscheen in september 2006 een aflevering van het Amerikaanse blad ‘Child Welfare’ die in zijn geheel aan hetzelfde onderwerp was gewijd. In deze Nota Bene daarom geen bonte verzameling artikelen uit vele tijdschriften, maar met vereende krachten zijn samenvattingen gemaakt van alle artikelen uit dat ene blad.
De lezer zal zeer veel herkennen: de onoverzichtelijke versnippering van ‘opvoedingsondersteuning\ variërend van voorlichting en cursussen tot gewoon ouderbegeleiding, en dit alles met meer of minder deskundigheid beoefend door Jan en alleman van hogere en lagere disciplines. Allemaal heet het 'parenting education' (PE) en gemakshalve houden we die term hier aan.
Herkenbaar is ook het ontbreken van relevante theoretische concepten en van opleidingsmogelijkheden. Maar aan alles wordt gewerkt, en zeer inspirerend zijn de initiatieven om orde op zaken te stellen. Het is niet meer zo dat iedereen 'parenting education' er naar believen even bij kan doen, of dat training in één programma je kwalificeert als opvoedingsondersteuner. Certificering is verplicht — en education permanente!
Dana McDermott - Thinking mindfully about parenting and parenting education.