Onderzoek benodigde tijd per gezin voor de jeugdbescherming

Onderzoek benodigde tijd per gezin voor de jeugdbescherming

Gratis

Omschrijving

Al langere tijd is de ervaring en het gevoel bij jeugdbeschermers dat de uitvoering van een jeugdbeschermingstraject (conform de gestelde kwaliteitseisen) meer inspanning vraagt dan voorheen en dan beschikbaar is. De aannames ten aanzien van de caseload, die zijn gedaan in een verleden en een andere context, en die worden gebruikt in de huidige (onderbouwing van) kostprijs en tarieven, passen gevoelsmatig niet bij de huidige situatie. Het werk van de jeugdbeschermer (de uitvoerend medewerker van de gecertificeerde instelling) staat al geruime tijd enorm onder druk, met enorme uitval tot gevolg. Nu is er bij de Gecertificeerde Instellingen (hierna: GI’s) en Jeugdzorg Nederland een behoefte aan een onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op de tijdsbesteding van de jeugdbeschermer per gezin en/of kind en om na te gaan of ‘het gevoel’ dat trajecten complexer en bewerkelijker zijn geworden, kan worden bevestigd en onderbouwd.

Doelstelling van het onderzoek is om in beeld te brengen welke factoren van invloed zijn op de tijdsbesteding van de jeugdbeschermer voor de cliënt, de mate waarin deze aan de orde zijn en welke invloed dit heeft op de tijd die de jeugdbeschermer voor een gezin nodig heeft. Van belang hierbij is een goede onderbouwing van de gevonden relaties en effecten, primair met een kwalitatieve insteek. 

Om deze doelstelling te bereiken, zijn de volgende stappen in het onderzoek gevolgd. Allereerst gaat het om het inzichtelijk maken van de ‘incidentie’ van bepaalde factoren die verzwarend of verlichtend werken in de tijdsbesteding van de jeugdbeschermer. Vervolgens is het nodig om vast te stellen wat (normatief) wenselijk zou zijn qua tijdsbesteding voor een gezin en om dit af te zetten tegen de huidige (dagelijkse) praktijk van de jeugdbeschermer (in brede zin). Puur kijken naar de huidige tijdsbesteding (bijvoorbeeld middels een tijdschrijfonderzoek) is niet voldoende, omdat de verwachting is dat de jeugdbeschermers in de dagelijkse praktijk ‘de tering naar de nering’ zetten en zo goed mogelijk de balans tussen de benodigde inzet en de beschikbare tijd zoeken. Ten slotte is het nodig om de relatie tussen de verzwarende (en verlichtende) factoren en de benodigde tijdsbesteding voor een gezin te onderbouwen. Vervolgens, secundair dus, maken we vanuit deze benodigde tijd per gezin de vertaling naar wat dit betekent voor het werk van de jeugdbeschermer.

De volgende onderzoeksvragen zijn de leidraad voor dit onderzoek:

1. Welke factoren zijn van invloed op de tijdsbesteding van de jeugdbeschermer per gezin?
2. Op welke manier en in welke mate zijn deze factoren van invloed op de tijdsbesteding van jeugdbeschermers? 
3. Welke tijdsbesteding per cliënt zou passend zijn, gegeven de verzwarende factoren en het gewenste kwaliteitsniveau?