Oudertaken bij echtscheiding -communicatieve munitie of poort tot ouderschapsreorganisatie?

Oudertaken bij echtscheiding -communicatieve munitie of poort tot ouderschapsreorganisatie?

Productgroep Ouderschapskennis 2016-1
Ad de Gouw | 2016
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Wat als een echt- of partnerscheiding uitloopt op een ‘vechtscheiding’ waardoor kinderen het contact met een van de ouders verliezen?
Dit artikel zet het vizier op de complexiteit en belicht de effecten van een ‘vechtscheiding’ op ouderschap. Speciale aandacht krijgt de partnerscheiding die leidt tot contactbreuk van een ouder met een kind. Wat zijn de gevolgen daarvan voor beide ouders en vooral wat betekent het voor kind en ouder wanneer een van de ouders niet meer in staat is om oudertaken uit te voeren?

Trefwoorden: Echtscheiding, vechtscheiding, oudertaken, ouderschapsreorganisatie

Ad de Gouw is coördinator van Het Omgangshuis van Stichting Maashorst te Den Bosch, docent ouderbegeleiding en intervisietrainer in eigen praktijk.

E-mail: a.degouw@chello.nl


Inleiding

Bij een echtscheiding moet veel worden geregeld. Denk aan de verdeling van huisraad, de verkoop van het huis of het financieel mogelijk maken dat een van de ouders - al of niet met het kind - erin kan blijven wonen, de alimentatie, het verdelen van foto’s uit de gezamenlijke albums en bepalen wie wat krijgt van wat voor beiden emotionele waarde heeft. Over dat alles moet gezamenlijk worden besloten in een periode waarin een echtpaar meestal onvoldoende of geen gezamenlijkheid meer ervaart.