Stressreductie opent de weg naar ouder-power

Stressreductie opent de weg naar ouder-power

Productgroep Ouderschapskennis 2010-1
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Iedere ouder heeft in principe een ouder-power instinct: een van nature aanwezig verantwoordelijkheidsgevoel voor het bieden van voeding en veiligheid aan zijn kind en het vertrouwen in hun ontwikkelingspotenties. Het hormoon oxytocine speelt hierbij een belangrijke rol. De grootste vijand van ouder-power is extreme stress, waardoor deze power tijdelijk blokkeert en waardoor ook het vertrouwen van de ouder in zichzelf en het 'goede ouder'-gevoel vermindert. Een vervelende situatie voor zowel ouder als kind.
Vooral de fysiologische stressreacties, met onder andere de vorming van het stresshormoon cor-tisol als antagonist van oxytocine, spelen een belangrijke rol bij de verminderde uiting van de instinctmatige ouder-power. Het aanleren van een methode om zelf het fysiologische stressniveau te verlagen, begeleiding bij de wederopbouw van het zelfvertrouwen, hervinden van het 'goede ouder'-gevoel en het hernemen van de verantwoordelijkheid in de ouder-kindrelatie kunnen ouders ondersteunen bij het aansluiten op hun ouder-power instinct. Een prettige situatie voor zowel ouder als kind.
Dit artikel beschrijft de inhoud en theoretisch onderbouwing van een stressreducerende methode om ouders van kinderen met gedragsproblemen te begeleiden bij het hervinden van hun ouder-power.