Utrecht Kwaliteitskader - educatie van het jonge kind (UKK)

Utrecht Kwaliteitskader - educatie van het jonge kind (UKK)

2023 | Utrechts Kwaliteitskader
Gratis

Omschrijving

Het afgelopen jaar hebben we als Universiteit Utrecht samen met het Utrechtse werkveld het Utrechts Kwaliteitskader - educatie van het jonge kind (UKK) mogen actualiseren. Samen met een klankbordgroep waarin 
alle partners uit de stad waren vertegenwoordigd is het UKK uit 2017 onder de loep genomen. Welke elementen verdienen een update? Waar moet meer (of minder) aandacht aan worden besteed? En hoe zorgen we ervoor dat het UKK meer praktische handvaten biedt voor het handelen van professionals in de praktijk? Ook zijn focusgroepgesprekken gevoerd met VE-coaches, intern begeleiders en ouders om de verzamelde ideeën voor de actualisatie van het UKK te toetsen.
Op basis van deze activiteiten zijn een aantal grotere en kleinere wijzigingen doorgevoerd. Allereerst bleek er behoefte te zijn aan het formuleren van een expliciete missie wat betreft de educatie en ontwikkeling van jonge kinderen in basisvoorzieningen in Utrecht. Daarnaast 
zijn de speerpunten voor het werken met jonge kinderen in de groepen geëvalueerd en geactualiseerd. In deze versie zijn nu bijvoorbeeld meer speerpunten over het stimuleren van de brede talentontwikkeling opgenomen en er ligt meer nadruk op een inclusieve speelleeromgeving, waarin alle kinderen zich gezien en gehoord voelen. Ook zijn alle speerpunten in hoofdstuk 1 met behulp van een werkgroep van kwaliteitszorgmedewerkers vertaald naar een competentieprofiel, welke gebruikt kan worden als zelf-evaluatie, waarderings- en gespreksinstrument. Ten slotte zijn de hoofdstukken over het samenwerken met ouders, het samenwerken in het team, de organisatie en de wijk en het verzorgen van een optimale doorgaande lijn op basis van ervaringen, nieuwe inzichten en wensen geactualiseerd.
We willen iedereen die heeft bijgedragen aan dit ‘UKK 2023’ hartelijk bedanken voor de vele inspirerende sessies en gesprekken. We hopen dat jullie je herkennen in het uiteindelijke document én dat het activeert en motiveert om samen het beste te bieden voor alle jonge kinderen in Utrecht. Zoals één van jullie zei: “We doen al heel veel goeds, maar we willen altijd beter”. Deze lerende houding is volgens ons dé kracht van het Utrechtse werkveld.