Van basisschool naar middelbare school: gelijke kansen bij het schooladvies

Van basisschool naar middelbare school: gelijke kansen bij het schooladvies

2024 | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Gratis

Omschrijving

Kinderen krijgen in groep 8 een schooladvies. Het is belangrijk dat alle kinderen de plek vinden op een middelbare school die het beste bij hen past. Alle kinderen verdienen dezelfde kans op een passend schooladvies. Een school gebruikt de doorstroomtoets om te kijken of er bij het schooladvies misschien nog taal- en rekenvaardigheden over het hoofd zijn gezien. De overheid zorgt ervoor dat alle scholen gebruik kunnen maken van een goede doorstroomtoets. En met de wet Doorstroomtoetsen po wil de overheid dat de overstap naar de middelbare school zo goed mogelijk verloopt.

Belang van de doorstroomtoets voor kansengelijkheid

De doorstroomtoets meet de vaardigheid van leerlingen op het gebied van taal en rekenen. Het resultaat uit de toets geeft daarmee aan of een leerling misschien nog meer kan, dan werd verwacht op grond van het voorlopig schooladvies. Als het toetsadvies hoger  is dan het voorlopig schooladvies, dan stelt de school het voorlopig schooladvies bij. Tenzij dat niet in het belang van de leerling is.

Voorlopig schooladvies aangepast door doorstroomtoets

De afgelopen jaren kreeg ongeveer 1 op de 10 leerlingen dankzij de doorstroomtoets een bijgesteld schooladvies. Omdat er bijvoorbeeld uit de toets bleek dat havo beter paste bij de leerling dan vmbo-tl. Dat komt neer op zo’n 17.500 leerlingen per jaar, die dankzij de doorstroomtoets de kans krijgen om op de middelbare school te laten zien wat ze kunnen. Op de plek die daar het beste bij past. 8 op de 10 leerlingen met een bijgesteld advies maakt die kans ook waar. In de derde klas van de middelbare school zitten zij nog steeds op het onderwijstype dat ze door de bijstelling kregen.