Wegwijzer Seksualiteit online

Wegwijzer Seksualiteit online

Gratis

Omschrijving

Uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat online seksueel gedrag, zoals het sturen van intieme beelden naar elkaar (sexting), bij het leven van veel jongeren hoort. Dat is meestal heel leuk en spannend en voor veel jongeren een normale manier van flirten. Maar het kan ook anders uitpakken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 100 jongeren heeft meegemaakt dat hun intieme beelden ongewild zijn doorgestuurd naar iemand anders.

Er zijn twee vormen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag:
• Ongewenste sexting – Het online verspreiden van seksueel getint materiaal (ook gemanipuleerde beelden) zonder toestemming van de afgebeelde persoon.
• Online shaming – Het ongevraagd delen van iemands (naakt)beelden, bewerkt of niet, soms in combinatie met persoonsinformatie om te pesten of diens reputatie te schaden.

Nog een stap verder gaat online seksueel misbruik:
• Sextortion – Het chanteren (afpersen) van een persoon met het openbaar maken en verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal.
• Sexchatting – Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar iemand die jonger is dan 16 jaar.
• Online grooming – Het proces van online verleiden door een volwassene die contact legt met iemand die jonger is dan 16 jaar, met als doel deze persoon (online) seksueel te misbruiken.

Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat verder nog informatie over:
• Wanneer is er sprake van online seksueel grensoverschrijdend gedrag?
• Waarom vertonen jongeren online seksueel grensoverschrijdend gedrag?
• Wat zijn de gevolgen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Waarom is het belangrijk om te werken aan dit thema?

Online seksueel gedrag hoort bij het leven van veel jongeren. Het kan prettig en fijn zijn als het in vertrouwen gebeurt en met respect voor elkaar. Het is belangrijk om kinderen en jongeren hierover te informeren of in te begeleiden.

Misschien merk je dat er iets speelt op jouw school, sportclub of andere plek waar veel kinderen en jongeren samenkomen. Of je wilt er juist voor zorgen dat online seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt voorkomen door onder andere te werken aan (online) omgangsvormen en online veiligheid. Deze wegwijzer helpt je de juiste aanpak te vinden voor jouw situatie, waarbij preventie altijd te verkiezen is boven reageren op een incident.

Scholen hebben bovendien een wettelijke verplichting om te zorgen voor een veilige leeromgeving voor hun leerlingen en studenten. Investeren in protocollen bij incidenten of in preventie is daarom belangrijk om aan die verplichting te voldoen. Het vergroten van het welzijn van (lhbtiq+) leerlingen en studenten helpt daarnaast ook tegen verzuim en uitval, wat voor alle betrokkenen tot nog meer schade en kosten leidt. Voor ondersteuning bij beleidsvorming staat er verderop in de wegwijzer Extra informatie voor scholen.