Zonder beschuldiging werken met gezinnen van kinderen en adolescenten in residentiële zorg

Zonder beschuldiging werken met gezinnen van kinderen en adolescenten in residentiële zorg

Productgroep Ouderschapskennis 2003-2
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Oorspronkelijke titel: A “No Blame” Approach to Work with Families of Children and Adolescents in Residential Care (1991). Het artikel is eerder verschenen in Child & Youth Care

Forum, 20 (5): 301-311. (Copyright: Kluwer Academic/Plenum Publishers.)
Frank Ainsworth was in 1991 verbonden aan de Edith Cowan University in Australië. Samenvatting
Dit artikel beschrijft een aanpak in het werken met gezinnen die ontwikkeld is in een innoverend residentieel leer- en leefprogramma voor jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar met gedragsproblemen. Het werken met de ouders vormt een integraal onderdeel van een programma, dat het in stand houden van de band tussen de jongeren en hun gezinnen benadrukt, evenals het verbeteren van de gezinsrelaties, voortzetting van de verantwoordelijkheden van het gezin en herstel van het ouderlijk gezag. Het doel is niet per se terugkeer van de jongere naar huis.

In de afgelopen jaren is er weer aandacht voor het belang van het werken met de gezinnen van kinderen en adolescenten in residentiële settings (Ainsworth & Hansen, 1986; Garland, 1987; Jens-on & Whittaker, 1988; Burford & Casson, 1989; Kelsall & McCullough, 1989). Binnen deze sector van de hulpverlening heeft een accentverschuiving plaatsgevonden, waardoor er meer aandacht is voor het welzijn van het gezin en niet meer uitsluitend voor het kind (Maier, 1986). Deze verschuiving onderstreept erkenning voor het feit dat de biologische ouders belangrijk blijven ook voor kinderen in de residentiële zorg.