Gescheiden en toch verbonden, een voorbeeld uit de praktijk

Gescheiden en toch verbonden, een voorbeeld uit de praktijk

Productgroep Ouderschapskennis 2003-1
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Ayaan (11) en Mohamed (9) staan al drie jaar onder toezicht als de situatie thuis ernstig escaleert. Dat heeft alles te maken met de oudste dochter (17) uit vaders eerste huwelijk die is weggelopen van huis en de ouders verwijt dat ze haar niet hebben beschermd tegen het seksueel misbruik door de, inmiddels uitwonende, oudste zoon uit het eerste huwelijk van moeder. Dit was de aanleiding voor de OTS.
Het gezin komt uit Soedan. Beide ouders zijn zwaar getraumatiseerd door de burgeroorlog aldaar. Zij hebben hun eerste partners verloren in die oorlog, moesten zien te overleven in vluchtelingenkampen, en hebben zichzelf het brood uit de mond gespaard om de kinderen in leven te houden.
Ze voelen zich tekortschieten en gebruiken hun laatste krachten om het gezin draaiende te houden. Ze werken nu beiden hele dagen om de kinderen alles te geven wat ze nodig hebben, maar er is weinig warmte en aandacht meer voor elkaar. Na het weglopen van de oudste dochter gaat het snel bergafwaarts. Vader drinkt en is steeds vaker agressief, moeder heeft niet meer de fut om haar oudste zoon te corrigeren die tegen de afspraken in weer om het huis heen hangt (en mogelijk Ayaan nu misbruikt).