H5. De behandeling van de jeugdige delinquent met een gebrekkig functionerend geweten

H5. De behandeling van de jeugdige delinquent met een gebrekkig functionerend geweten

Productgroep De gebrekkige gewetensontwikkeling in het jeugdstrafrecht
Leonie le Sage | 2004 | 9789066656437
3,90
Abonneeprijs: € 1,56

Omschrijving

Indien bij een jeugdige delinquent een gebrekkig functionerend geweten wordt vastgesteld, wat zijn hier dan voor hem wat betreft sanctie of maatregel de gevolgen van? Krijgt hij een specifiek op de gewetensontwikkeling gerichte training of behandeling opgelegd? In het voorgaande hebben we gezien dat bij 75 van de 100 jeugdige delinquenten bij wie een persoonlijkheidsonderzoek is uitgevoerd, een gebrekkig functionerend geweten wordt vastgesteld. Tevens hebben we gezien dat onder dit gebrekkig functionerend geweten verschillende tekortkomingen worden verstaan.
Een belangrijke functie van de rapportage Pro Justitia is te bepalen wat er met de jongere moet gebeuren. De rapporteur adviseert de rechter of de jongere detentie of een maatregel moet worden opgelegd, of het een taakstraf moet worden en welke precies en waar een eventuele behandeling uit moet bestaan. De rechter besluit mede op basis van dit advies waar de jongere terechtkomt voor detentie of behandeling. Over de behandeling van jeugdige delinquenten die lijden aan een gewetensdefect kunnen we dan de volgende vragen stellen. Is de behandeling van de jongere gericht op het stimuleren van de gewetensontwikkeling? En worden alle aspecten van de gewetensontwikkeling gestimuleerd?
Ik zal hier weergeven wat de behandeladviezen zijn ten aanzien van die jongeren bij wie in het persoonlijkheidsonderzoek een gebrekkig functionerend geweten is vastgesteld. Dit resulteert in een weergave van de aandachtspunten van behandeling die door de rapporteur in het persoonlijkheidsonderzoek naar voren zijn gehaald.